Kolik peněz můžete skutečně chtít za svou nemovitost?
29. 9. 2023

Kolik peněz můžete skutečně chtít za svou nemovitost?

Jedním z nejvíce emocionálně nabitých okamžiků v životě je prodej nemovitosti. Často je nemovitost spojená s mnoha vzpomínkami, úsilím a investicemi do úprav, které jsme v průběhu let provedli. Není tak divu, že když přijde čas na určení ceny, máme mnohdy přehnaná očekávání.

Velmi často se setkávám s tím, že lidé očekávají za svou nemovitost vyšší částku, než je její skutečná tržní hodnota. Každý by měl mít realistické představy o tom, kolik může za svůj dům, byt či pozemek požadovat. Jedním z klíčových faktorů v této oblasti jsou emoce a vzpomínky majitelů, které zasahují do objektivního hodnocení ceny. V tomto článku vám přiblížím, proč se někdy tyto odhady od reality tak liší.

Jaký je rozdíl mezi očekávanou a skutečnou cenou?

Prvním krokem je pochopení pojmu tržní hodnoty. Tržní hodnota je částka, kterou by byl ochoten zaplatit potencionální kupující při dodržení veškerých podmínek. Tuto cenu si neurčuje prodávající ani kupující samostatně. Je to cena určená poptávkou a nabídkou na trhu.

Je třeba zdůraznit, že tržní hodnota nemovitosti se může lišit od ceny, kterou si my jako majitelé přejeme za nemovitost obdržet. A to právě z emočního důvodu nebo nedostatečné znalosti realitního trhu a jeho trendů.

Vliv emocí na stanovení ceny

Podle různých studií a výzkumů jsou emocionální faktory jedními z hlavních ovlivňujících aspektů cen nemovitosti. Majitelé často hodnotí svoji nemovitost vyšší, než je její skutečná tržní hodnota. A to v důsledku emocionálního připojení k nemovitosti a investicím, které do ní vložili.

Představme si například, že jste během let investovali hodně času a peněz do úprav svého domu. Možná jste položili novou podlahu nebo postavili pergolu na zahradě. Tyto změny pro vás znamenají zvýšení hodnoty vaší nemovitosti, ale pro potenciálního kupce to může být jen detail nijak nenarušující jeho pohled na cenu.

Jak správně stanovit cenu?

Správné stanovení ceny je klíčem k úspěšnému prodeji vaší nemovitosti. Mnohdy se může vyplatit obrátit se na odbornou pomoc realitního makléře který dokáže zjistit skutečnou tržní hodnotu. Ve výsledku by měla být cena nastavena tak, aby co nejlépe odpovídala hodnotě, kterou nemovitost skutečně má.

Je zcela přirozené, že chceme za svůj domov dostat co nejvíce. Měli bychom ale mít na paměti, že naše očekávání nemusí odpovídat realitě trhu. Je tedy velmi důležité získat objektivní pohled a kvalifikovaný odhad tržní hodnoty naší nemovitosti.

Pokud máte pocit, že byste ocenili názor odborníka při určování ceny vaší nemovitosti, neváhejte se na mě obrátit prostřednictvím stránky s kontaktními údaji. Těším se na spolupráci s vámi!

František Žikeš
Autor: František Žikeš

Jsem nesmírně šťastný, že právě v tomto okamžiku s Vámi mohu sdílet několik vět o sobě.

S rodinou bydlíme v Chomutově, kde žiji od svých 2 let. Vystudoval jsem zde jak základní, tak střední školu. Nebaví mě nicnedělání  …. miluji "fyzický" pohyb .... sport, hlavně fotbal, který hraji od dětství. Odsud mám rád kolektiv, lidi samotné, spolupráci, legraci  …. jsem obyčejný člověk jako Vy. 

Realitám se věnuji od roku 2010 a dovedl mě sem život samotný. Po x letech strávených v roli zaměstnance, kdy jsem si na různých pozicích v několika společnostech „nabil nos“ (více osobně, třeba při kávě ), což se opakovalo několikrát za sebou, jsem sám na sobě zjistil, že být zaměstnancem není pro mě to pravé a že to není ve skutečnosti taková jistota, jak se na první pohled zdá.

Cestu do světa realit mi ukázal autor knihy „Bohatý táta, chudý táta“, Robert Kiyosaki. Mým cílem bylo stát se realitním investorem. Jak nejlépe získat zkušenosti než v samotném dění tohoto oboru? Od počátku spolupracuji se společností RE/MAX, konkrétně s chomutovskou kanceláří, kde jsem začínal na vedlejší činnost ke svému tehdejšímu povolání. To se po dvou letech změnilo a realitám se dodnes věnuji naplno.

To nejcennější co jsem nasbíral k dnešnímu dni, jsou osobní zkušenosti ve spousta zrealizovaných obchodech a to jak s nemovitostmi určenými k vlastnímu bydlení (byty, domy ….), tak komerčními nemovitostmi, které generují různým způsobem příjem. Sám osobně jsem si prošel a stále procházím obě dvě strany samotného obchodu. Kromě toho, že obchod zprostředkovávám, jsem kolikrát také v samotné roli prodávajícího a kupujícího. Na základě těchto skutečností se dokáži s jistotou vcítit do Vaší role ..... teorie a praxe je obrovský rozdíl. Ve spoustě obchodů jsem se věnoval a věnuji také nemovitostem v insolvencích a exekucích.

Tím, že žijeme v Chomutově, zaměřuji se automaticky na tuto oblast, popř. okolí. Kdykoliv, ale také rád vyhovím poptávce či nabídce v lokalitách jiných, což se dělo a děje neustále.

To, co mě na tom všem nejvíce naplňuje a je to zároveň mou prioritou a věřím, že většiny lidí poskytující jakékoliv služby druhé straně, je uspokojit Vaše potřeby, přání, sny, cíle …. Tím hlavním, kdo je v tomto obchodě nejdůležitější, jste pouze a jedině Vy, nikdo jiný.

Proto je mým cílem vybudování si důvěry z Vaší strany vůči mně, upevnění a prohloubení vztahů s tím, že když přijde situace řešit do budoucna cokoliv spojené s nemovitostmi, nenapadne Vás či Vaše okolí nikdo jiný než Váš osobní realitní makléř

 

                                                                            František Žikeš

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení